De lente, zomer, herfst en zelfs winter; alle seizoenen zijn zeilweer voor de fervente zeilers onder ons. Maar de echte vraag is: wat doe je nou aan? Wat is de ideale zeilkleding?

 

Benodigdheden.

Zeilkleding moet aan een aantal kenmerken voldoen. Zo moet zeilkleding naast stijlvol, ook redelijk waterbestendig, winddicht, makkelijk te verwijderen en warm zijn. Ook is het prettig als er niks fladdert of makkelijk blijft hangen. Zo zijn hoge hakken geen slim idee op een glad dek! Bij zeilkleding is het vooral bij schoeisel belangrijk dat het een rubberen zool heeft, zodat je standvastigheid hebt en niet uitglijdt. Bij zeilkleding is kleding die zich aan de temperatuur aanpast ideaal. Bij zeilen kan het weer namelijk op het water snel omslaan, zeker in temperaturen. Ook is zeilkleding dat ademt, en vocht reguleert zeer belangrijk; zweet koelt namelijk snel af, en in temperaturen op zee kan je snel afkoelen.

Wat voor zeilkleding is er?

Je hebt zeilkleding in alle soorten en maten. Allereerst heb je kinderkleding, zeilkleding voor vrouwen, mannen, en unisex zeilkleding. Zoals er variaties zijn in zeilboten, zeiltripjes en redenen om te gaan zeilen (plezier of wedstrijd), is er verschillende zeilkleding voor verschillende situaties. Wil je goed warm blijven, beschermd, waterdicht en veilig, dan kun je denken aan een wetsuit. Wil je graag compleet droog blijven van kruin tot teen, dan is een droogpak iets voor jou. Neem je spullen zoals handdoeken of eten mee, en is het belangrijk dat dit koel en droog blijft? Neem dan een zeiltas mee.

Materiaal en opbouw zeilkleding.

Hierboven stelden we wat belangrijke voorwaardes zijn aan zeilkleding. Zo wil je een flexibele stof dat ademt. Membraan is de bekendste stof voor zeilkleding. De stof gaat lang mee, en was als eerste op de markt. Het bekendste membraan is Gore-Tex, wat als kwalitatief beste wordt getest.
Zeilkleding bestaat uit drie lagen; de onderlaag, de middenlaag en de toplaag. De onderlaag staat in direct contact met de huid, daarom is het belangrijk dat deze laag goed ademt en vocht reguleert. Denk aan een thermoshirt. De middenlaag bestaat uit synthetische kleding, deze houdt warmte vast. Denk aan een dik vest en lange broek. Een fleecevest is een uitstekende keus.
De toplaag moet bescherming bieden tegen onguur weer, en daarom van sterke kwaliteit zijn. Daarnaast is winddicht en waterdicht een pré. Een zeilpak beschermt je kleding tegen water en wind, en dekt alle kiertjes (zoals je broek als je bukt, je trui als je je armen omhoog doet) extra af.
Zeilkleding is essentieel bij zeilen, wees dus goed geinformeerd!